Het Kennisprogramma Natte Kunstwerken is een samenwerkingsinitiatief van de kennisinstituten Deltares, TNO, Rijkswaterstaat en MARIN. Kennisdeling en kennisontwikkeling binnen dit programma loopt sinds 2017.
Het Kennisprogramma Natte Kunstwerken (KpNK) ontwikkelt kennis dat bijdraagt aan verantwoorde besluitvorming rondom vervanging en renovatie van waterinfrastructurele werken, ook wel natte kunstwerken genoemd. Vele van deze kunstwerken zijn gebouwd halverwege de 20e eeuw en naderen rond 2030 het einde van hun technische levensduur. Met vervanging en renovatie van deze werken zijn enorme investeringen gemoeid, bovendien zijn omstandigheden anders dan tachtig jaar geleden. Een goed onderbouwde beslissing voor vervanging of renovatie en voor de wijze waarop die uitgevoerd zal worden, is van groot belang. Kennis en kennisuitwisseling spelen daarbij een belangrijke rol.
Kenniscommunity
Het Kennisprogramma Natte Kunstwerken voorziet daarin. Enerzijds door het uitvoeren en toegankelijk maken van onderzoek, anderzijds door het vormen van een open kenniscommunity waarin onderzoekers, beleidsmakers, beheerders, adviseurs en uitvoerders (kunnen) participeren voor het uitwisselen van kennis en ervaringen. Het programma loopt sinds 2017 en is een samenwerkingsinitiatief van de kennisinstituten Deltares, TNO, MARIN en Rijkswaterstaat. De kennis is toegankelijk via de website van het programma: